Wednesday, November 5, 2014

Teksi bawa lumpur, kini imej negara sekali terpalitBlog ni baru saja tulis tentang “sebuah teksi membawa lumpur, habis semua terpalit” pada 21 Oktober 2014 yang lalu.

Rupa-rupanya sehari sebelum itu dah berlaku pun satu kes yang amat memalukan melibatkan teksi limosin KLIA sepertimana yang dilaporkan dalam The Star edisi 4 November 2014.

Tapi kali ini, dengan imej negara sekali habis terpalit sebab ia melibatkan pelancong daripada luar negara yang melahirkan rasa kecewanya melalui surat pembaca kepada The Star.Kita selalu dengar pemandu teksi ni umpama duta kecil negara. Sepatutnya mereka inilah golongan barisan paling hadapan dalam memberikan persepi yang baik tentang imej negara kepada pelancong asing. Kalau nama Malaysia dikenali sebagai destinasi percutian terbaik, yang untungnya pemandu teksi juga jika jumlah kedatangan pelancong semakin meningkat.

Kesian juga dengar luahan hati pelancong ini. Tentunya ini merupakan pengalaman pahit yang besar kemungkinan dikongsikan bersama dengan saudara-mara dan rakan-rakan di negara asal mereka. Akibatnya nama Malaysia juga yang buruk hanya disebabkan oleh seorang pemandu teksi yang sepatutnya lebih sesuai buat pekerjaan lain. Sama juga, jika kita berpeluang melancong ke negara lain. Bila balik ke Malaysia, kita akan ceritakan pengalaman melancong ke negara lain kepada sahabat handai kita dan rekomenkan destinasi tersebut kepada mereka.

Banyak kali juga saya dengar daripada kawan pemandu teksi yang selalu dapat bayaran (tips) lebih daripada para pelancong yang melanggan teksinya sebab suka dan berpuas hati dengan layanan yang diberikan. Ada kalanya mereka booking hari-hari berikutnya sebab dah selesa dan rasa selamat serta terjamin.

Cerita menarik yang terbaru daripada rakan saya, seorang pemandu teksi tentang seorang pelancong berbangsa cina warganegara Australia yang baru tiba di KLIA sekitar 2 minggu lepas. Kawan saya ini pada mulanya mengambil pelancong berkenaan daripada KLIA untuk dihantarkan ke salah sebuah hotel di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Dalam perjalanan tersebut banyak soalan-soalan terutamanya tentang tempat-tempat menarik ditanyakan oleh pelancong tersebut kepada kawan saya. Akhirnya, pelancong tersebut menempah perkhidmatan teksi kawan saya pada keesokan harinya meminta rakan saya membawa pelancong berkenaan ke tempat menjual durian dan restoran makanan tradisi Melayu.

Maka tak salah lah pepatah orang tua dulu-dulu; “orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa…” Selain tempahan untuk hampir 5 jam berpusing di sekitar Kuala Lumpur pada hari itu, kawan saya menerima rezeki lebih daripada apa yang dijanjikan pada hari sebelumnya kerana pelancong tersebut berpuas hati dengan layanan dan apa dia nikmati pada hari itu.

Saya mengucapkan syabas dan tahniah kepada Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, En. Mohd. Nur Ismal Mohd. Kamal yang memberikan respon pantas kepada aduan pelancong daripada Nepal berkenaan yang hanya ingin dikenali sebagai ATS sepertimana laporan akhbar tersebut. Beliau menyeru kepada ATS dan semua pengguna yang mengalami pengalaman buruk semasa menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam agar terus melaporkan kepada pihak SPAD samada melalui e-mel di alamat aduan@spad.gov.my atau telefon di talian bebas tol 1-800-88-7723 supaya tindakan sewajarnya dapat diambil. berita penuh di sini

Pemandu teksi seperti ini bukan saja mencalar imej negara di mata pelancong-pelancong asing, malah mereka mengkhianati rakan-rakan seperjuangan yang setiap hari mengerah keringat demi menyara kehidupan keluarga mereka.

No comments:

Post a Comment